Många myter kring globaliseringen

Pontus Braunerhjelm. Professor nationalekonomi, KTH.

Det finns tecken på en oroväckande ökning av protektionism världen över som kan liknas vid situationen på 1930-talet. Det är ett hot mot globaliseringen, men det är också typiskt för sämre ekonomiska tider menar Pontus Braunerhjelm som i flera decennier studerat globaliseringens effekter på Sverige. I intervjun tar han död på myter, som att globaliseringen skulle vara något nytt fenomen eller att dagens globaliseringsvåg skapat en massa multinationella bolag som på kort tid ”erövrat världen”. Han berättar också om hur globaliseringen tvärt emot vad många kanske tror faktiskt kan gynna mindre och lokala företag. I samtalet får svenska politiker sig en känga för att vara dåliga på att omsätta alla forskningspengar till ekonomisk tillväxt och verkliga innovationer. Pontus Braunerhjelm har varit huvudsekreterare för regeringens Globaliseringsråd. Förutom professor på KTH är han vd på Entreprenörskapsforum.

  • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
  • Datum: 13 June 2013
  • Intervjuare: Pontus Herin
  • Längd: 20:53

Relaterade videor