Ljus är nästa spotifyprodukt

Lars Montelius. Professor i fasta tillståndets fysik, Lunds universitet.

Lunds nanoteknikforskning är i världsklass och en av nestorerna här är Lars Montelius. Under 25 år har han forskat kring hur atomer och molekyler kan sättas ihop för att bilda material med helt nya egenskaper och många applikationer finns redan i våra händer i form av datorer, mobiltelefoner, ”intelligenta” klockor, google glasses mm men just nu börjar vi också se stora genombrott inom flera andra viktiga områden, bl a inom det hälsorelaterade området. ”Man kan bara skönja var gränsen verkligen går” säger han och berättar i samtalet hur flera branscher står för revolutioner. Ett exempel är läkemdelsindustrin där nya ofattbart små preparat kan färdas i kroppen och själva söka efter till exempel celler som angripits av cancer.

I intervjun berättar han också hur tekniken kan användas för att styra ljus att bättre samspela med människan. Till exempel kan rätt belysning ge ökad läshastighet eller minskad jetlag. ”Med ny teknik är egentligen ljus en liten datorfil som kan köpas och laddas ned från nätet. Kanske får vi snart se första spotifytjänsten för ljusfiler!”

  • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
  • Datum: 18 September 2014
  • Intervjuare: Pontus Herin
  • Längd: 16:23

Relaterade videor