Så kan smart ekonomisk politik rädda klimatet

Ingen lär väl ha missat den ökade medvetenheten bland hushåll och företag att agera mer miljömedvetet. Kommer den här hållbarhetstrenden i världen att kunna vända den negativa trenden för klimatet? Inte om man ska tro på Per Krusell som i två decennier byggt modeller för att förstå hur ekonomin kan påverka klimatet på olika sätt.

”Visst är det bra att människor blir medvetna om hoten men vår forskning visar att det inte räcker. Det behövs tydliga styrmedel där det helt enkelt kostar att släppa ut fossila bränslen.”

Det viktigaste, berättar Per Krusell, är att införa tydliga, globala koldioxidskatter där det sätts en prislapp på utsläppen. Initiativet i EU med utsläppsrätter fungerar hyfsat bra och kan vara en väg att gå.

I samtalet med Fjärde uppgiften förklarar han också varför det finns en risk att låta människor tro att det är för sent att rädda klimatet.

”För det första stämmer det inte. Sen finns det en uppenbar risk att om människor ger upp, kommer det bara att leda till fel åtgärder.”

Per Krusell, professor nationalekonomi, Stockholms universitet

  • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
  • Datum: 14 June 2022
  • Intervjuare: Pontus Herin
  • Längd: 13:26

Relaterade videor