De grova och gängrelaterade brotten ökar i Sverige

Fler pilar pekar åt fel håll än åt rätt håll i Sverige när det gäller brottslighet. Det menar kriminologen Manne Garell som i flera år forskat kring brottslighetens orsaker och vad som kan göras.  
”Framför allt är det de grova, gängrelaterade brotten som ökar”, slår han fast. Här sticker också Sverige ut som klart sämre än våra grannländer vilket, enligt Manne Gerell, förklaras av att vi har fler utsatta områden. ”Vad det i sin tur beror på är olycklig kombination av globala förändringar, flyktingvågor och en avsaknad av politiska beslut”, säger han i samtalet med Fjärde uppgiften där Manne Garell också resonerar kring vad som fungerar och inte fungerar inom brottskämpning. ”Det görs väldigt mycket i Sverige men tyvärr utvärderar vi inte resultaten. Som tur är kan vi istället lära oss från andra länder och från forskning.” I intervjun berättar Manne Gerell också varför hans hemstad Malmö sticker ut som en av Sveriges mest utsatta städer och svarar på frågan om kriminaliteten i staden går åt rätt eller åt fel håll.
Manne Gerell
Universitetslektor kriminologi, Malmö universitet
  • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
  • Datum: 11 September 2020
  • Intervjuare: Pontus Herin
  • Längd: 13:34

Relaterade videor