Så påverkas Sverige av den gastronomiska revolutionen

Ett ökat intresse för att äta, diskutera och njuta av god mat är ett globalt fenomen. Men i få länder har utvecklingen varit så markant och så snabb som i Sverige. Håkan Jönsson, som själv arbetat som kock, kallar det en gastronomisk revolution. I samtalet pekar han på några förklaringar bakom den hör utvecklingen. Hans forskning, som etnolog, syftar också till att förstå vilken betydelse det här ökade matintresset har fått och kan få för Sverige. Bland annat pekar han på hur det stora matintresset bör öppna upp ögonen för landsbygdens betydelse samt det faktum att vi på bara några decennier gått från att ha varit självförsörjande på livsmedel till extremt beroende av import. En fråga som blivit brännande aktuell med coronaepidimin. ”Vi har varit naiva”, säger han till Fjärde uppgiften.

Håkan Jönsson
Docent etnologi, Lunds universitet

  • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
  • Datum: 29 April 2020
  • Intervjuare: Pontus Herin
  • Längd: 13:19

Relaterade videor