Trump och Kina förstår varandra

Björn Jerdén, Chef Asienprogrammet, Utrikespolitiska Institutet

Kina har världens största valutareserv och en stor del av alla miljarder har investerats i amerikanska statspapper. Dessutom är USA den viktigaste marknaden för kinesiska varor. Det här ömsesidiga beroendet mellan världens två ekonomiska stormakter skapar en slags ”ekonomisk terrorbalans”. Det menar forskaren och asienexperten Björn Jerdén som nyligen skrivit en studie om USA:s makt i Östasien. Han menar att just nu är relationen mellan USA och Kina relativt bra, inte minst därför att de kinesiska ledarna på flera sätt förstår Donald Trumps nationalism och utfall bättre än europeiska statschefer. Men samtidigt, menar Jerdén, är frågor kring kinesiska handelshinder och protektionism ständigt närvarande i amerikansk politik. ”Man ska därför inte underskatta risken för ett framtida handelskrig mellan Kina och USA.”

 

  • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
  • Datum: 29 November 2017
  • Intervjuare: Pontus Herin
  • Längd: 9:34

Relaterade videor