Människans psykologi bidrar till faktaresistens

Åsa Wikforss, Professor teoretisk filosofi, Stockholms Universitet

Det är långt ifrån bara Donald Trump som anklagar medier och forskare för att ljuga. I en allt mer polariserad debatt har ifrågasättande av fakta blivit närmast vardag, precis som ingen längre höjer på ögonbrynen när någon presenterar ”alternativa fakta.

Riktig kunskap är alltså mer efterfrågad än någonsin. Men vad är egentligen kunskap? Det är en fråga som sysselsatt filosofer i alla tider. Åsa Wikforss forskning är just inriktad på kunskapsteori och medvetandefilosofi. I samtalet med Fjärde Uppgiften förklarar hon varför ämnet blivit så aktuellt. En viktig förklaring är genomslaget för sociala medier. Men förnekande av fakta kan också förklaras av människans innersta psykologi, där känslor och fördomar styr mycket av vårt agerande.

 

  • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
  • Datum: 20 April 2017
  • Intervjuare: Pontus Herin
  • Längd: 15:41

Relaterade videor