Därför går det inte att lita på alla forskningsresultat

Anna Dreber Almenberg, professor i nationalekonomi, Handelshögskolan i Stockholm.

”Nationalekonomi handlar mycket om människors beteende, det är därför det är så intressant.” Det förklarar Anna Dreber Almenberg, en professor som blivit internationellt uppmärksammad för sin forskning just i gränslandet mellan ekonomi och psykologi. I samtalet med Fjärde Uppgiften berättar hon om sitt senaste projekt där hon tillsammans med andra forskare visar hur resultat i topp-publicerade forskningsstudier sällan håller för ett andra test. Det kan handla om för små urval eller för svaga metoder. Men det handlar också om den mänskliga faktorn: att forskare så gärna vill få sina hypoteser bekräftade och hitta något nytt och överraskande.

  • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
  • Datum: 27 October 2016
  • Intervjuare: Pontus Herin
  • Längd: 9:51

Relaterade videor