Analyserar med neutroner

Ida Berts, forskare vid Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

Utvecklingen av nya material, in på minsta molekylnivå, kan ha en avgörande betydelse för en enskild människa. De senaste åren har nya biokompatibla ämnen, alltså material som kroppen inte stöter bort, lanserats inom sjukvården. Ett exempel är titan som används i benproteser och tandimplantat. Ida Berts forskning går ut på utveckla ännu bättre material. En viktig metod här är att “stråla” material med neutroner för att få fram extremt detaljerad information om hur materialen fungerar och reagerar. Här berättar Ida Berts om den tekniskt avancerade neutronforskningen och hur den kan förändra framtidens materialteknik.

  • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
  • Datum: 24 September 2015
  • Intervjuare: Jonas Malmborg
  • Längd: 8:22

Relaterade videor