Så påverkas hjärnan av fysisk beröring

Helena Wasling, medicine doktor i neurofysiologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg

Att fysisk kontakt som kramar och smekningar leder till ökat välbefinnande för oss människor är ett välkänt faktum. För små barn är mänsklig närhet en absolut nödvändighet för deras psykiska och fysiska utveckling. Men vad händer egentligen i våra nervsystem när vi utsätts för fysisk beröring? Och vilken typ av beröring påverkar oss mest?

Helena Wasling är utbildad sjukgymnast och forskare i neurofysiologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. I sin forskning djupdyker hon in i människans nervsystem för att få svar på dessa frågor. Genom 0,2 millimeter tjocka nålar, som sticks in i kroppens nervtrådar, avlyssnar hon den elektroniska trafiken mellan nervcellerna och hjärnan.

Resultatet av hennes studier på levande friska människor är dels en ökad förståelse för hur våra nervceller egentligen kommunicerar med hjärnan, dels hur viktig fysisk beröring faktiskt är för alla människor.

  • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
  • Datum: 2 February 2015
  • Intervjuare: Jonas Malmborg
  • Längd: 16:59

Relaterade videor