När datachipet opereras in i hjärnan

Karim Jebari. Doktorand vid Institutet för framtidsforskning i Stockholm.

Den tekniska utvecklingen av datorer går inte bara snabbare och snabbare, datatekniken är också på väg att flytta in i den mänskliga hjärnan. Redan i dag kan vi med implantat i hjärnan stimulera mänskliga sinnen och hämma neurologiska sjukdomar tack vare datateknik. Men hur långt kan vi utveckla tekniken innan den påverkar våra känslor, tankar och värderingar?

Mänskligheten konfronteras inte bara med stora existentiella utmaningar när jordens resurser avtar och klimatet förändras. Vi står också inför etiska dilemman när tekniken bokstavligen flyttar in i våra hjärnor och påverkar våra sinnen.

Filosofen Karim Jebari är humanist, men har forskat vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Ämnet för hans forskning är så kallade hjärnmaskingränssnitt, alltså själva kontaktytan mellan den programmerade datorn och den mänskliga hjärnan. I denna intervju berättar han om sin forskning, som är en slags filosofisk science fiction, och förklarar varför det är viktigt att diskutera etiska dilemman i olika framtidsscenarios, långt innan de är en realitet.

 

  • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
  • Datum: 4 December 2014
  • Intervjuare: Jonas Malmborg
  • Längd: 16:04

Relaterade videor