Lura hjärnan att känna mättnad

Charlotte Erlanson-Albertsson. Professor i aptitkontroll, institutionen för experimentell medicinsk vetenskap, Lunds universitet.

Att vi äter allt sämre mat i västvärlden och att det skapar generationer av överviktiga människor är allmänt känt. Vad som är mindre omdiskuterat är att en viktig förklaring till det onda är att nya mattrender – som snabbmat och smakrik mat – är effektiva för att sätta mättnadskänslan ur spel.

Vår känsla av mättnad och hunger styrs nämligen av ett komplext signalsystem i hjärnan. Det påverkas av våra gener, sömn, stress men framför allt just av vad vi äter. Charlotte Erlanson-Albertsson forskar kring hur vi kan kontrollera vår aptit genom att äta rätt mat. Det är ett okänt område men forskningen här kommer sannolikt påverka såväl vad vi i framtiden stoppar i munnen som den enorma bantningsindustri och viktminskningslitteratur som ständigt påverkar oss.

I intervjun berättar hon också om hur hennes forskarteam utvecklar extrakt från spenatblad som ger signaler till hjärnan om mättnadskänsla. Dessutom är de nyttiga.

  • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
  • Datum: 2 October 2014
  • Intervjuare: Pontus Herin
  • Längd: 11:27

Relaterade videor