Bekämpar HIV i Afrika

Anna Mia Ekström. Professor i global infektionsepidemiologi med fokus på HIV, Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset

AIDS har inte utvecklats till det stora hot mot mänskligheten som många bedömare spådde för ett par decennier sen. Antalet nysmittade i hiv minskar och dagens hiv-mediciner är extremt effektiva och kan både förhindra smitta och ge ett långt liv. Men varje år smittas fortfarande nästan 3 miljoner med hiv och 2 miljoner dör i AIDS. Ungefär två tredjedelar av de 34 miljoner människor som lever med hiv i världen bor i Afrika söder om Afrika. Med sin forskargrupp försöker Anna Mia Ekström förstå hur man bättre kan förebygga smitta och hur fler kan få tillgång till behandling. Fattigdom, stigma och fördomar, parallella partners samt svaga hälsosystem utgör tuffa hinder.

  • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
  • Datum: 29 May 2014
  • Intervjuare: Pontus Herin
  • Längd: 11:43

Relaterade videor