Så får vi fler i arbete

Renate Minas. Docent i socialt arbete, Socialhögskolan vid Stockholms universitet

Antalet människor som står utanför arbetsmarknaden växer stadigt i Europa. Det kräver nya och mer moderna metoder där traditionella arbetsmarknadsprogram inte är tillräckligt. Renate Minas pekar på hur flera europeiska länder genomfört reformer som ska hjälpa människor som står långt från arbetsmarknaden att komma tillbaka till arbete. En gemensam fokus i dessa reformer är att öka samarbetet mellan olika myndigheter. Ett bra exempel här är Norge. Men i Sverige ligger vi efter här.

I samtalet berättar hon också att hon är skeptisk till den så kallade marknadiseringen av arbetslöshetsåtgärderna som skett i flera länder. Till exempel är det osäkert om den breda satsningen på privata aktörer varit särskilt framgångsrik. Samtidigt visar hennes forskning att politikerna också gör många saker rätt.

  • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
  • Datum: 10 April 2014
  • Intervjuare: Pontus Herin
  • Längd: 14:36

Relaterade videor