• Fortius

  Bidrar inte även användningen av bemanningsanställning till att minska industrijobbens attraktivitet? Den anställningsformen skapar ju ofta en mycket dålig psykosocial arbetsmiljö för arbetstagaren.

  • CB

   Väldigt bra inflikning, tack! Det är nog inte helt betydelselöst för att tillåta individer att kunna känna tillhörighet till industrivärlden. Om man har en “villkorad” tillhörighet, som kan vara fallet när man tillhör ett bemanningsföretag, så uteblir såklart många tillhörighetsfaktorer som bygger upp attraktivitet. Tål att tänka på.

Så kan industrijobben bli attraktiva

Cecilia Berlin. Forskare Produktionssystem, Chalmers tekniska högskola

Svensk tillverkningsindustri har svårt att locka ungdomar. Uppgifterna i fabrikerna ses som tunga, slitiga och smutsiga. Mot bakgrund av att just tillverkningsindustrin är en grundbult för Sveriges välstånd är det en viktig framtidsfråga. Men utmaningen är densamma i hela Europa och spås dessutom bli ännu större eftersom befolkningen åldras och det blir svårare att ersätta alla personer i industrin som pensioneras.

Cecilia Berlin försöker med sin forskning förstå hur industrijobben kan bli mer attraktiva och anpassade efter kraven från dagens unga. Hon pekar i samtalet bland annat på behovet av ergonomi och en anpassning av fabriker för att klara av en mer diversifierad flora av anställda.

Cecilia Berlin var en av finalisterna i Forskar Grand Prix, en nationell tävling där forskare får presentera sin forskning på tre minuter och bedöms av en jury.

 • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
 • Datum: 27 February 2014
 • Intervjuare: Pontus Herin
 • Längd: 11:48

Relaterade videor