Så förändrar nanoteknologin världen

Heiner Linke. Professor i nanofysik, Lunds universitet.

Att nanoteknologin är på väg att förändra världen är en så ofta använd fras att den nära nog börjar tas som en given sanning. Men i verkligheten har den här nya teknologin knappast revolutionerat våra liv. Hittills. För potentialen är verkligen svindlande när naturens ämnen kan brytas ned i så små enheter att de får helt nya egenskaper.

Det menar Heiner Linke som leder en viktig knutpunkt för svensk nanoforskning, nämligen nanometerkonsortiet vid Lunds universitet. I samtalet berättar han bland annat vad nanoteknologi kan betyda inom medicinområdet och för framtidens energitillgång. Heiner Linke förklarar också hur hans forskarlag försöker förstå cellernas till synes slumpvisa rörelser. Nanoteknologin kan nämligen öppna upp möjligheten att styra dessa rörelser och på det sättet bygga upp helt naturliga motorer.

  • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
  • Datum: 30 January 2014
  • Intervjuare: Pontus Herin
  • Längd: 23:44

Relaterade videor