Journalister fortfarande rödgröna

Kent Asp. Professor i journalistik, Göteborgs universitet.

En stor majoritet av den svenska journalistkåren röstar på något av partierna till vänster, inte minst Miljöpartiet är populärt. Faktiskt är skillnaden mot allmänhetens politiska hemvist rekordstor i ett historiskt perspektiv. Men det handlar mer om att väljarkåren gått högerut det senaste decenniet för bland journalister är läget hyfsat konstant.

Kent Asp har sedan 1979 undersökt tio riksdagsval och granskat de svenska journalisternas politiska åsikter i fem undersökningar sedan slutet av 1980-talet. Samtalet på Fjärde Uppgiften kretsar mycket kring om det ska se som ett bekymmer att journalister inte är representativa för befolkningen i stort eller inte. Kent Asp menar att de överlag klarar av att hålla ett oberoende och att det finns en grundläggande professionalism på redaktionerna som dessutom blivit bättre. Han pekar också på att bland de politiska reportrarna med störst genomslag är fördelningen mellan partierna mer jämn.

  • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
  • Datum: 16 January 2014
  • Intervjuare: Pontus Herin
  • Längd: 19:59

Relaterade videor