Osynliga datorer nyckeln till tekniska framsteg

Thomas Nolte. Professor i Datavetenskap, Mälardalens Högskola

Inbyggda system finns överallt i vår vardag utan att vi tänker på det. Det är små datorer som styr en massa funktioner i till exempel våra telefoner och våra bilar. Thomas Nolte forskar om hur de här små byggstenarna i vår vardag ska kunna bli snabbare, smartare och mer förutsägbara.

Han var bara 34 år när han utnämndes till professor år 2012. Idag leder han en forskargrupp på Mälardalens Högskola som just forskar kring inbyggda system och som satt Västerås på den akademiska kartan, långt utanför Sveriges gränser. Utmaningen för Thomas Noltes forskargrupp är använda flera processorer parallellt på ett enda chip, få dem att samarbeta på ett förutsägbart sätt och tillsammans bli mer kraftfulla. I samtalet berättar han bland annat om det stora intresset från industrin kring deras forskning. Inte minst eftersom utvecklingen kring förutsägbara inbyggda system är en viktig grundbult för framtida produkter som självgående bilar och så kallade Googleglasögon där information ständigt och bokstavligen finns framför våra ögon. Det är spännande teknik och nya produkter som, enligt Thomas Nolte, inte ligger så långt borta i tiden som man kan tro.

  • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
  • Datum: 17 October 2013
  • Intervjuare: Pontus Herin
  • Längd: 20:06

Relaterade videor