Avslöjar bloddoping med revolutionerande metod

Christer Malm. Docent och chef vid idrottsmedicin, Umeå Universitet

Att öka mängden blod i kroppen leder till fler röda blodkroppar och därmed bättre prestationsförmåga. Dopingkontroller kan upptäcka om man fyllt på med någon annans blod. Men risken att bli upptäckt om man fryser ner och senare använder transfusioner av sitt eget blod har varit obefintlig. Men nu har Christer Malm och hans forskarteam kommit på en metod för att sätta stopp för det. Nedfruset blod ger vissa spår som forskarlaget lyckats upptäcka. Ingen vet hur vanlig den här dopingmetoden verkligen är idag men som den gamle elitlöparen Christer Malm krasst konstaterar: ”Jag hade gjort så om jag velat fuska.”

Christer Malm berättar i samtalet hur han kläckte idén från hans traditionella forskning som handlar om hur muskler påverkas av hård träning. Här ligger forskningen i de nordiska länderna i framkant eftersom det är accepterat att ta prover från idrottsmäns muskelvävnad. För Christer Malm har det bland annat lett till en helt ny upptäckt: ”Det står fortfarande i läroböckerna att hård träning ger inflammationer och ”förstör” musklerna som sedan byggs upp igen, starkare. Men vi har visat att det här inte alls stämmer.”

  • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
  • Datum: 26 September 2013
  • Intervjuare: Pontus Herin
  • Längd: 17:24

Relaterade videor