• Tom

  Intressant! Tack så mycket!

  • “Approve”

   Skickat från min iPhone

   17 sep 2013 kl. 21:02 skrev “Disqus” :

 • disqus_eOFgSFlADW

  Är han verkligen huvudansvarig? Tycker titeln på filmen är missvisande.

Mannen bakom nya Kiruna

Göran Cars. Professor i samhällsplanering, KTH.

Som huvudansvarig för planeringen av en helt ny stad har Göran Cars fått ett unikt drömuppdrag för de flesta stadsplanerare. Han menar att nyckeln för att skapa en trivsam stad för Kirunaborna, nu när deras gamla stad måste bereda plats för järnmalmsgruvans expansion, är att lyssna på deras önskemål om till exempel levande torg, trånga köpgator och en integrerad stad som är lätt att röra sig i. ”Rom är inte en helt dum jämförelse, om man tar hänsyn till klimatskillnaderna”, förklarar Göran Cars och berättar hur delegationer från hela världen redan börjat åka till denna utpost i norra Sverige. ”Och det kommer bara att bli fler!” slår han fast.

I samtalet med Fjärde Uppgiften beskriver Göran Cars vidare vilka trender som är tydliga bland stadsplanerare idag, som att blanda olika hustyper, skapa oregelbundenhet och platser för möten. Men också att låta kultur få en viktig roll i staden. Flera omtalat trista städer har vänt utvecklingen till något positivt mycket tack vare modern stadsplanering där kulturen fått en stor plats. Här finns kända exempel som Malmö och Norrköping, men också kanske lite mer oväntat…kuststaden Örnsköldsvik.

 • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
 • Datum: 12 September 2013
 • Intervjuare: Pontus Herin
 • Längd: 18:39

Relaterade videor