Internationellt uppmärksammad expert på islamism

Aje Carlbom. Docent i socialantropologi vid Malmö Högskola.

Den nyligen störtade Egyptiska presidenten, Mohammed Mursi, har fått världens strålkastare att riktas mot hans parti, Muslimska Brödraskapet. Aje Carlbom har ägnat delar av sin forskarkarriär åt att studera och debattera denna och andra viktiga politiska grenar inom islam vilket gjort honom till en välkänd och anlitad talare långt utanför Sverige. Bland annat har han i flera år forskat i Malmöförorten Rosengård och på så sätt lärt känna några av de islamistiska företrädarna i landet.

I samtalet förklarar han hur islamister arbetar politiskt för att försöka sprida islam i Sverige och andra europeiska länder. Man bör acceptera, erkänna och diskutera detta, menar han, och samtidigt inte överdriva fenomenet. Det är inte konstigare än att andra religiösa aktivister vill sprida sina budskap. I intervjun berättar Aje Carlbom också om hans tankar kring heltäckande slöjor, Niqab.

  • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
  • Datum: 22 August 2013
  • Intervjuare: Pontus Herin
  • Längd: 21:31

Relaterade videor