Miljonprogrammets underskattade kvalitéer

Erik Stenberg, arkitekt och lärare vid KTH Arkitekturskolan.

Få fenomen har fått utstå så mycket kritik som de svenska förorter som byggdes i slutet 60-talet, en del av det så kallade miljonprogrammet. De är fula, monotona och till och med människofientliga har det hetat. Men arkitekten Erik Stenberg som i femton år forskat och undervisat kring den här rekorderans stadsdelar menar att den bilden bygger på fördomar och dålig kunskap. Framförallt har han forskat kring de byggsystem som ligger till grund för husen och som han menar skapat stabila, gedigna och smarta byggnader som till exempel öppnar upp för att flytta väggar och anpassa husen för dagens behov och familjesammansättningar. Att steg för steg utveckla husen inifrån är rätt väg att gå, istället för att riva och bygga nytt.

Erik Stenberg har också en unik inblick i hur allt från politiker och fastighetsägare till byggbolag och arkitekter tänker och driver för agenda kring miljonprogrammet. Han är därför en ofta anlitad expert när miljonprogrammets flerbostadshus nu står inför stora upprustningar.

  • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
  • Datum: 15 August 2013
  • Intervjuare: Pontus Herin
  • Längd: 18:43

Relaterade videor