Rut och rot har förändrat vår skattemoral

Katarina Nordblom. Docent Nationalekonomi. Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Människan är långt ifrån alltid rationell i sitt beteende, det gäller inte minst i hanteringen av pengar. Till exempel visar forskning att vi föredrar att inte betala restskatt före att maximera inkomsten efter skatt. Katarina Nordbolm, vars forskning är inriktad på just beteendet kring skatteområdet, förklarar det här och andra märkliga beteenden. Hon slår fast att svensken har en hög skattemoral internationellt sett, men ser också hur införandet av rut och rot har förändrat moralen. I samtalet förklarar hon också problemet med jobbskatteavdragen och menar att politikerna borde lyssna mer på beteendeforskare när de utformar skatter.

  • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
  • Datum: 27 June 2013
  • Intervjuare: Pontus Herin
  • Längd: 13:37

Relaterade videor