Vill lösa gåtan hur solens energi ska kunna lagras

Kasper Moth-Poulsen. Assisterande professor, Institutionen för kemi och bioteknik, Chalmers Tekniska Högskola.

Skulle människan klara av att lagra solens energi på ett smart sett skulle världens gigantiska energiutmaning kunna lösas. En forskargrupp på Chalmers, ledd av Kasper Moth-Poulsen, kan nu visa att detta är möjligt, åtminstone i teorin. De har utvecklat en molekyl på konstgjord väg som kan lagra solenergi och också transportera den var som helst. I samtalet berättar han vilka genombrott som banat väg för denna upptäckt som gäckat forskare i flera decennium. Han förklarar också vad som återstår för att forskningen ska kunna leda till en verklig produkt och gissar när det skulle kunna ske. Forskargruppen på Chalmers har fått stor internationell uppmärksamhet för sin forskning och Kasper Moth-Poulsen har själv bland annat belönats med Stiftelsen Konung Carl XVI Gustafs 50 årsfond för vetenskap, teknik och miljö. Intervjun är på engelska.

 

 

  • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
  • Datum: 20 June 2013
  • Intervjuare: Pontus Herin
  • Längd: 17:08

Relaterade videor