• PeterBylund

  En ny intressant intervju som jag kan rekomendera dig att lyssna på om du är intresserad av politik, samhällsbyggnads- och bostadpolitik!

 • Mats L

  Hon kanske vet mycket men inget framkommer i intervjun. Mycket tyckande. Har ar mina kommentarer:
  -Om miljonprogrammet hade ett segregerande syfte eller inte. Om hon inte vet bor hon inte spekulera. Ville sossarna halla rika och fattiga segregerade som hon insinuerar?
  – Rasism nar de ringde runt och fragade om bostad. Inte en enda siffra presenterad. Det tycker jag ar daligt.Om det ar mer an marginellt ar det viktigt.
  – Unga vita tycker att det skulle vara spannade att bo i Rinkeby. Ar detta ett faktum eller inte? Hon verkar inte veta detailjer. Det vore mycket intressant att veta storleken.
  – White flight ar ett amerikanskt begrepp. Araber ar klassade som vita i USA. Varfor anvanda ett begrepp som inte ar relevant i Sverge?
  – Invandrare vill inte bo tillsammans. Kan vi fa fakta? Hon sager att invandrare skulle valja Ostermalm istallet for Rinkeby. Det ar ju sjalvklart. Man kontrollerar naturligtvis for socioekonomisk status i analysen. Hon sager vidare “val spelar ingen som helst roll” vid bostadsval. Verkligen?
  – “I grunden en rasistisk syn” det “visar min forskning”. Inga som helst bevis. Som forskare bor man underbygga sina argument med fakta. Sedan sa sager hon att invandrare med utbilding kan flytta. Ja men da ar det ju inte rasism.

  Lite mer skjutjarnsjournalistik tack.

Den svenska bostadsmarknaden är rasistisk

Irene Molina. Professor i kulturgeografi vid Institutet för bostads- och urbanforskning, Uppsala Universitet.

I maj 2013 drabbades flera svenska segregerade förorter av upplopp och bränder. Irene Molina har forskat i flera decennier kring boendesegregationen i Sverige och menar att det är politiken och politiker som orsakat den stora segregationen på bostadsmarknaden. Hon har forskat kring både den socioekonomiska och den etniska segregationen och menar bland annat att det stora miljonprogrammet är ett typexempel på hur strukturer och förtryckande mekanismer gjort Sverige till ett etniskt segregerat land. I intervjun förklarar hon hur hennes forskning visar att bostadsmarknaden idag är diskriminerande och till och med rasistisk. Hon avlivar också myten om att den etniska segregationen är självvald, det vill säga att människor med utländsk bakgrund bara vill bo med andra invandrare. Så är det inte men det är bekvämt för majoritetssamhället att tro det.

 • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
 • Datum: 30 May 2013
 • Intervjuare: Pontus Herin
 • Längd: 24:23

Relaterade videor