• jörgen Hallberg

  Ett mycket viktigt samtal, som skulle vara ett givande tema på arbetsplatserna och skolorna runt om i landet. Jörgen Hallberg

 • Johan Johansson

  Jag får säga att det var väldigt intressant, jag tar mig friheten komma med några syndikalistiska funderingar.

  Jag har svårt att se att liberalerna skulle ha något intresse av arbetarstyrda företag.

  Arbetarna på enskilda företag ska sköta driften, utvecklig, optimering osv. Men vad ska det komma för gott att arbetarna på ett enskilt äger sitt eget företag. Undergräver det inte solidaritet mellan olika fabriker i samma bransch. Låter det inte bättre att företagen ägs av samhället och de olika företagen i samma bransch samarbetar på olika sätt för att producera de varor och tjänster som samhället efterfrågar/behöver.

  Det talas om att om att som påverkas av ett företag också ska vara med och bestämma. Med dagens resurser så borde det varar relativt lätt att få underlägg för samhällets olika behov. Men det förutsätter ett jämlikt, demokratiskt och solidariskt samhäller med människors delaktigt. Inte ett skenheligt system där majoriteten av befolkningen är passiva åskådare.

 • Otroligt mycket bra ämnen att fundera på, synd att våra politiker idag inte orkar ta in så här mycket information… än mindre tänka längre än till nästa val….

Filosofen som tänker på kommande generationer, ekonomi och politik

Gustaf Arrhenius. Professor i praktisk filosofi, Stockholms Universitet.

Filosofer kan spela en viktig roll för att lösa några av vår tids allra största och viktigaste utmaningar. Det menar Gustaf Arrhenius som är professor i praktisk filosofi. Sedan våren 2012 driver han ett forskningsprogram i Paris tillsammans med ekonomer och andra filosofer. De forskar bland annat om nya mått på länders utveckling där man förutom ekonomisk tillväxt även tar hänsyn till jämlikhet och lycka. Han har också forskat kring klimatutmaningen som ju sätter en viktig moralfilosofisk fråga på sin spets: hur viktigt är vårt eget välbefinnande jämfört med våra barns och barnbarns? En komplicerad fråga som han belyser med något som han i sin forskning kallar för ”omöjlighetsteorem”.

 • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
 • Datum: 26 April 2013
 • Intervjuare: Pontus Herin
 • Längd: 41:35

Relaterade videor