Räknar på invandringen till Sverige

Jan Ekberg, Professor Emeritus Linnéuniversitetet, Växjö.

Sedan valet har invandrings- och integrationspolitiken fått allt större utrymme på den politiska agendan och frågorna rankas nu som näst viktigast bland väljarna, efter skola och utbildning. En del av debatten kretsar kring vad invandringen till Sverige kostar.

En nestor inom detta område är Jan Ekberg som i sin forskning satt en prislapp på hur invandringen påverkar de offentliga finanserna. Det visar på stora minusbelopp men det skulle kunna se helt annorlunda ut, siffrorna är nämligen helt beroende av sysselsättningsgraden hos människor med utländsk bakgrund. En annan viktig men komplex fråga som diskuteras i samtalet med Fjärde Uppgiften är hur invandringen bidrar till svensk tillväxt.

  • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
  • Datum: 10 September 2015
  • Intervjuare: Pontus Herin
  • Längd: 8:52

Relaterade videor