Vill få forskare och makthavare att dra åt samma håll

Beatrice Crona. Assisterande professor med fokus på social-ekologiska interaktioner, Stockholms Universitet.

Att forskare och politiker talar olika språk, missförstår varandra och har olika agendor är ingen nyhet. Men på få områden kan effekterna bli så ödesdigra som när det handlar om jordens klimatutmaning. Beatrice Crona försöker förstå och överbygga detta glapp. Hon menar att det finns en problematik men också stora möjligheter för forskare och makthavare att mötas och bättre förstå varandra. I samtalet berättar Beatrice Crona också om hur hon har studerat fiskebyar i Sydamerika och Afrika för att förstå vad som händer i ett litet samhälle när man ställs inför en stor miljöutmaning – i deras fall ett överfiske som kan leda till katastrof. Kunskaperna om hur dessa byar bäst organiseras för att tackla miljöhot kan överföras på andra samhällen. Beatrice Crona leder en forskargrupp på Stockholm Resilience Centre som blivit världskänt för sitt tvärvetenskapliga förhållningssätt till jordens miljöutmaningar.

  • Twittra på Twitter Tipsa på Facebook Lyssna på iTunes
  • Datum: 4 July 2013
  • Intervjuare: Pontus Herin
  • Längd: 16:29

Relaterade videor